Description

The SPRING (Sanctuary Protection and Renewal Into the Next Generation) Project is an attractive, renewed natural zone in the seven acre gateway area of the Springbrook Nature Center. The SPRING Project provides:
1) far more and improved environmental and science education capabilities
2) improved capabilities to host community and private events
3) enhanced, wonderful outdoor experiences
4) all while protecting the park’s fragile ecosystem from the rapidly increasing Springbrook Nature Center visitations

The project features a greatly improved and expanded INTERPRETIVE CENTER, many pleasing and useful OUTDOOR AMENITIES and an array of clever, educational NEW EXHIBITS. It relies on green building practices and many sustainability features such as LED lighting, geothermal heat and air conditioning, porous hard-scapes, roof gardens and recycled materials. FUNDING includes a $5 million grant from the State of Minnesota plus up to $2.6 million raised by the Foundation Board.  We are building-out the SPRING Project compatible to the funding we are able to raise.

The INTERPRETIVE CENTER is composed of 10,000 sq ft of new construction plus the 5,000 sq ft existing building rehabbed. Key features are four classrooms, a catering kitchen, an attractive reception area, a pleasant welcoming entrance and halls, expansive bird-friendly-glass viewing areas, and an expanded exhibit area. The spaces are suitable for educational, community and private events.

The OUTDOOR AMENITIES include an outdoor pavilion (unfunded to date), a nature based play area (2a), an amphitheater (2b), expanded parking, rerouted trails, and an 85th Avenue berm.

The NEW EXHIBITS, featuring nature and sustainability, are crucial to the educational component of the Springbrook Mission. Exhibits range from hands-on to high-tech styles, largely related to important environmental subjects.

The FUNDING required for the current SPRING Project design is $7.6 million. Funding sources are the $5 million State Grant plus $2.6 million to be raised by the Foundation. Many money raising strategies have been implemented. We are seeking financial and in-kind contributions from Corporate, Foundation and Community sources in the metro area including critical local grass-roots support. The City of Fridley is NOT expected to pay any direct construction costs. Call the Nature Center for contribution details.

PROJECT MANAGEMENT was by a team composed of a construction manager, the design-build committee, the SNC Executive Director, and key City of Fridley government personnel. The Fridley City Council approved major steps in the design and construction processes. Construction was over 2 years allowing sequenced fundraising, program development and minimized construction impact to Nature Center programs

2a > nature based play area; 2b > amphitheature